Natuur-inbouw
Het project Natuur-inbouw heeft als doel om in meer gebouwen mogelijkheden te creëren of te behouden voor diersoorten zoals vogels, vleermuizen en insecten die daar afhankelijk van zijn. Denk aan neststenen voor vogels, verblijfplaatsen voor vleermuizen en groene daken en gevels voor bijen en andere insecten.
Om dit te bereiken wordt onderzoek gedaan naar bestaande faunavriendelijke maatregelen in natuurinclusieve bouwprojecten. Daarnaast worden nieuwe bouwtechnieken en materialen ontwikkeld en geoptimaliseerd om natuur een duurzame plek te geven in gebouwen. Ook is er aandacht voor het opleiden en bijscholen van o.a. projectontwikkelaars, bouwers, architecten en beleidsmedewerkers.
Om doelgroepen te inspireren voor natuurinclusief bouwen worden demonstratieprojecten uitgevoerd in Nederland en Vlaanderen, zowel bij nieuwbouw, herinrichting als renovatie. Om ervoor te zorgen dat natuurinclusief bouwen het nieuwe normaal wordt en voor iedereen toegankelijk is, wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van methodieken en tools voor draagvlak en participatie.
Foto: Fred van Diem/Vogelbescherming Nederland
Perspectief voor natuur op en rond gebouwen
Het project loopt van september 2023 tot september 2026. Het totale budget van Natuur-inbouw is 5,53 miljoen euro. Hiervan wordt de helft betaald door de EU via Interreg Vlaanderen-Nederland, de andere helft is afkomstig van partners en co-financierders.
De rol van Natuurinvest
Inverde, het opleidingscentrum binnen Natuurinvest, voorziet opleidingen in Vlaanderen en Nederland rond natuurinclusief bouwen. Mensen actief in de natuur- en of bouwsector worden opgeleid tot ‘adviseurs in Natuur-inbouw’. Het is de bedoeling dat deze professionals ingeschakeld worden bij nieuwbouwprojecten, alsook voor optimalisaties aan bestaande gebouwen. Ook daar valt nog heel wat winst te boeken om dieren een habitat te bieden.
Ben je professioneel actief in de natuur- en/of bouwsector en geïnteresseerd
om deel te nemen aan deze nieuwe cursus?
Stuur dan alvast een mailtje naar alexandra.mannaert@vlaanderen.be
De cursusmodules worden in samenspraak met projectpartners vormgegeven en verschillende experts komen aan het woord. Deze modules worden ook gebruikt voor bijscholingen en opleidingen gegeven door andere instanties. Zo worden bijvoorbeeld Vlaamse provinciale renovatieadviseurs bijgeschoold om natuurinclusieve maatregelen te integreren in hun advies en studenten in verschillende richtingen van Hogeschool PXL en de Technische universiteit Eindhoven krijgen natuurinclusief bouwen mee in hun studiepakket.
Onze natuurkennis website www.ecopedia.be gebruiken we voor het verspreiden van kennis die voortvloeit uit het project.
Samenwerking tussen regio’s
Door de samenwerking te zoeken over de Vlaams-Nederlandse grens, willen we van elkaar leren en samen versneld tot een nieuwe aanpak komen om natuurinclusief werken tot standaard te krijgen. Aan de Vlaamse zijde gaan we aan het werk in bijna alle provincies, in Nederland, in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.
De deelnemende organisaties uit Vlaanderen zijn: APB Kamp C, Blenders VZW, Embuild Vlaanderen, Hogeschool PXL, Natuurinvest, Natuurpunt Studie, Provincie Limburg, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie Vlaams-Brabant, Provincie West-Vlaanderen, Stad Gent, Vlaamse overheid en W.T.C.B.
De deelnemende organisaties uit Nederland zijn: Gemeente Breda, Gemeente Goes, Gemeente Middelburg, Gemeente Terneuzen, Gemeente Weert, Provincie Zeeland, Technische Universiteit Eindhoven en Vogelbescherming Nederland.